<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Robotic Accounting en de toekomst van de accountant

Hans Wijnveen | 6 maart 2019
Blog afbeelding Robotic

De accountant, die lijdzaam toekijkt, staat over vijf jaar op de straat. Tenzij hij zich ontwikkelt tot adviseur. Als de trouwe huisvriend van iedere ondernemer kan hij zijn klanten bijstaan met raad en daad. Of toch niet?

De accountant wordt geen adviseur

De accountant wordt geen adviseur. En daar zijn grofweg twee redenen voor. De eerste reden zit in het DNA van de accountant en zijn medewerkers. De gemiddelde accountant of assistent staat er niet om te juichen om zichzelf als adviseur te verkopen aan relaties. Dat is niet vreemd, adviseren is een vak apart.

Het werkt dus niet om de collega’s die vervangen worden door Robotic Accounting de straat op te sturen om lucratieve adviesopdrachten binnen te halen bij klanten. Dit zie je terug in de ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Hoeveel accountantskantoren zijn er nu echt in geslaagd om de adviesomzet significant te laten stijgen ten opzichte van het meer traditionele werk?

De tweede reden waarom de accountant geen adviseur wordt, is een misvatting waar wij als softwareleveranciers mede schuldig aan zijn. Er wordt veel gefocust op het eenvoudiger presenteren van cijfers. We nemen de overbekende cijfers uit de winst- en verliesrekening, maken er geen cijferstaat van maar een mooi vormgegeven grafiek. Als Visionplanner leveren we al jaren prachtige dashboards aan accountants. Toch blijft ook hier de spectaculaire ommezwaai uit.

De derde reden waarom de accountant niet de ideale allround mkb-adviseur zal worden, ligt in de inhoud. Er komt meer kijken bij een bloeiende mkb-organisatie dan alleen financiën. Hoeveel verstand heeft een accountant van marktwerking, prijsmodellen, concurrentieanalyse, productieprocessen en voorraadbeheer? En moet je dat willen? Een accountant is geen succesvol autodealer en zal dat ook niet worden. Ook geen importeur van biologische verzorgingsproducten. Geen tuinder. Geen petrochemisch onderzoeker. Ga je toch op de stoel van de ondernemer zitten, dan speel je met je geloofwaardigheid.

Hoe ziet de toekomst van de accountant er dan uit?

Robotic Accounting is een onomkeerbare ontwikkeling. De kunst is om deze om te buigen in het voordeel van de accountant.

Ik denk dat de sleutel ligt bij wat de accountant wél is: iemand die als geen ander de boekhouding van een bedrijf kan verwerken tot een betrouwbare weergave in balans en winst-en-verliesrekening. Iemand met verstand van financiële posities, die een balans kan lezen, die ziet wanneer de gezondheid van een organisatie in gevaar komt.

Deze functies zullen niet zomaar worden weg geautomatiseerd. Interpreteren, met inachtneming van omgevingsfactoren en kennis van de klant, laten we niet graag over aan een computer. Mensenwerk. Daar ligt de toekomst van de accountant.

Concreet betekent dit je organisatie zodanig inrichten dat je voor je klanten steeds vaker en sneller (en uiteindelijk: continu) betrouwbare cijfers kunt leveren. Daar heeft de ondernemer behoefte aan. In de eerste plaats voor zijn cashflow en inzicht waar geld wordt verdiend of juist verloren. Maar ook voor verantwoording naar stakeholders. Voor het kunnen bijsturen richting meer rendement.

De accountant faciliteert een deugdelijke cijfermatige basis. Met een slimme blik en ondersteuning door intelligente software kan de accountant ook heel goed aandachtspunten naar boven halen. Maar laat het vervolgens maar aan de ondernemer over om hiermee aan de slag te gaan.

Heeft de accountant helemaal geen adviserende functie?

Nou ja, zo scherp ligt het ook weer niet. Want natuurlijk zijn er de ‘traditionele’ adviesdiensten. Over pensioenen, fiscale structuren, investeringen, financieringen etc. Dat is een thuiswedstrijd voor accountants- en administratiekantoren.

En reken maar dat als je maandelijks in alle eenvoud de actuele financiële situatie aan je klant kunt voorleggen, dat die contacten leiden tot meer dienstverlening. Niet vanuit een poging om maar relevant te blijven door je businessmodel om te gooien, maar door professioneel en efficiënt je huidige werk te doen. Zo bewijs je aan de klant waar je echt goed in bent!